Bine te-am regăsit! Cum mai ești?
Ai probleme financiare, te confrunți cu falimentul sau tocmai ți-ai pierdut slujba? Cum percepi o astfel de situație? Ca pe un eșec sau ca pe o oportunitate de a învăța lucruri noi?
Te-ai confruntat cu divorțul? Ai supraviețuit lui, dar îți plângi de milă, fără a mai avea perspectiva unui viitor mai bun, sau ai învățat din ce nu a mers bine, te-ai redescoperit și vrei să-ți construiești o viață mai bună, pe baza celor învățate?
Ai probleme în relații sau nu ești mulțumit de tine?
Ai simptome care te sperie: dureri de cap, încordare musculară, palpitații, senzație de sufocare?
Copiii te-au dezamăgit?
Vreau să-ți povestesc despre impresiile mele, formate în urma solicitărilor pe care le am la cabinetul de psihoterapie. Constat că cele mai multe solicitări au de-a face cu depresia, stresul sau anxietatea. Solicitările vin, nu doar din țara noastră, dar și din afara ei.
Probleme sunt peste tot! Din fericire este posibilă consilierea online.
Într-o astfel de lume, bombardată cu știri negative, cu viruși, cu tensiuni pe diverse teme, cu lipsuri financiare, cum să nu te frămânți? Suntem ființe emoționale. Nu trăim într-un glob de sticlă și tot ce se petrece în afara noastră ne influențează.
Reziliența nu presupune doar să fii rezistent în adversitățile vieții, ci să ai puterea să vezi partea bună a lucrurilor. Cu această abilitate vei putea face mai multe, înfruntând mai multe provocări și ajungând să duci o viață împlinită.
Reziliența înseamnă adaptare sănătoasă.
Folosește-ți imaginația și scrie povestea care să te ajute! Ce povești compui despre ce ți se întâmplă? Cum interpretezi evenimentele?
Poate că ți se reproșează că ești „cu capul în nori”. Poate că ți se spune că realitatea nu este așa de roz, cum o vezi tu.
Iluziile pozitive, în loc să fie un neajuns al percepției noastre, ne pot fi de mare ajutor pentru adaptare.
Studiile ne demonstrează că ne poate fi de ajutor să putem exagera un pic, mai ales când ne confruntăm cu ceva potrivnic.
Ce ton are „vorbăria” despre povestea ta? Este unul pozitiv sau este unul negativ? Ceea ce crezi influențează ceea ce simți! Ceea ce simți influențează acțiunile tale!
Ce spune vocea din capul tău? Te condamnă la deznădejde?
Ce-ar fi să o îmblânzești, să o încurajezi să vadă și altfel, sau să o urmărești cu detașare, așa cum urmărești un nor, vara, așteptând să apară soarele?
PS: Pentru că e bine să știi cum ești, cum stai cu stresul, cu depresia sau cu anxietatea, îți recomand un test psihologic, pe care îl poți face online. Vei primi rezultatul după completarea răspunsurilor. Nu te costă nimic. Este GRATUIT! Îl poți recomanda și altora.
Nu durează mult, poate 10 minute. Ce zici? Îl vei face?
Îl găsești aici:
https://atlas.app/ro/teste/test-depresie-anxietate-stres-dass
Cu speranța de mai bine,
psihoterapeut, Corina Georgescu.